Tuesday, February 28, 2012

Horia Pătrașcu:

Un miting autorizat e ca un barbat fără testicule. [...]
Să ceri autorizație pentru a demonstra împotriva autorității e ca și cum un ateu ar cere binecuvântarea Patriarhului. Ca și cum ai fugi de-acasă în dormitor. Ca și cum ai renunța la școală, dar numai după absolvire…
Obligația de a autoriza un miting este de fapt o interzicere explicită a acestui drept la exprimare. Că mitingurile autorizate, organizate „conform cadrului legal”, nu sunt decât niște fake-uri penibile, niște caraghioslâcuri tolerate de Putere tocmai pentru că sunt complet inofensive am văzut la ultimele „demonstrații” organizate de sindicate sau de partidele politice. Un miting „legal”, desfășurat într-un anumit interval orar, cu baloane colorate și fluierașe de bâlci, cu muzichie și șepci cu sigle pare un hibrid între o procesiune religioasă și o paradă gay. Un asemenea miting – legal – nu este unul real. Mitingurile reale sunt mitinguri – precum cele pe care le vedem zilele acestea – ilegale, neautorizate, „anarhiste”. Și prefer infinit mai mult un asemenea miting – ilegal, dar real – celui legal, dar ireal, ireal de ridicol – precum dansul pinguinului-profesor „organizat” de niște sindicate din învățământ ajunse de râsul curcilor.

2 comments:

me said...

Asta e cu doua taisuri. Autorizarea mitingurilor e de multe ori necesara pentru protectia militantilor. E cumva necesar uneori ca primaria sa stie la ce sa se astepte ca sa poata preveni tot felul de situatii neplacute(sa trimita jandarmi care sa se asigure ca nu iese macel). Daca ceri autorizatie pt un miting, e si un mod de a spune "suntem niste oameni civilizati care avem o idee comuna, pe care dorim sa o transmitem pasnic". Asta separa pana la urma protestul de revolta. On the other hand, intr-adevar suna un pic a "intalnirea anarhistilor de la ora 6":P (ca sa fie anarhisti ar trebui sa nu vina nimeni :P)

hpr said...

de acord, partial. mitingurile nu ar trebui sa fie aprobate, ci doar anuntate.